"Upečte" si originální cukroví
Vánoce, svátky klidu, pohody, Popelky a cukroví. Nicméně ne každý z nás má čas a chuť ho péci. A právě pro ty z vás jsme připravili několik jednoduchých receptů, abyste si užili Vánoce se vším všudy a nestálo vás to moc námahy.
Čokoládové koule
Ingredience:
čokoláda
alobal
Postup:
Tabulku čokolády položíme na topení a necháme roztéct. Polorozteklou čokoládu rozdělíme na cca 15 kousků.
Každý kousek zvlášť vložíme do alobalu a uhněteme do kulovitého tvaru, který poté z alobalu vyndáme a obalíme v práškovém cukru.
Hotové koule uložíme na chladné místo.
Náročnost:
1/10
Oříškové koule
Ingredience:
oříšková čokoláda
alobal
Postup:
Viz čokoládové koule
Náročnost:
1/10
Han Solo
Ingredience:
čokoláda
gumoví medvídci
pečící papír
Postup:
Gumové medvídky vyskládáme na pečící papír. Tabulku čokolády necháme roztéct a poté každého Hana (medvídka) zalijeme karbonitem (čokoládou) a necháme ztuhnout.
Náročnost:
3/10
Zázrak zrození
Ingredience:
košíčky
čokoláda
gumoví medvídci
šlehačka
Postup:
Zhruba do třetiny košíčku vlijeme rozteklou čokoládu a necháme ztuhnout. Poté do ní vložíme "Ježíška" (medvídka) a přikryjeme ho šlehačkou.
Náročnost:
4/10
Čokoládové překvapení
Ingredience:
čokoláda
košíček
lego figurka
Postup:
Košíček zalijeme zhruba do půlky rozteklou čokoládou, do které zapíchneme oblíbenou lego figurku mladšího sourozence a dolijeme čokládou.
Podáváme na míse nenápadně s ostatním cukrovím.
Náročnost:
1/10
12 apoštolů
Ingredience:
gumoví medvídci
talířek
Postup:
Z balení opatrně vyndáme 12 medvídků, které položíme na talířek.
Možný i složitější postup, kdy medvídky před vysypáním na talířek můžeme obléct (čti namočit) do bílé čokolády.
Náročnost:
1/10 (vylepšená verze 2/10)
Hrobeček
Ingredience:
čokoláda
košíčky
gumoví medvídci
Postup:
Čokoládu rozlámeme na malé kousíčky. Do košíčku uložíme medvídka, kterého zasypeme kousky čokolády a necháme lehce roztéct.
Náročnost:
2/10
Masový hrobeček
Ingredience:
čokoláda - bílá i tmavá
gumoví medvídci
mísa
Postup:
Do mísy vysypeme gumové medvídky, poté je zasypeme vápnem polijeme bílou čokoládou, kterou necháme ztuhnout. Nakonec zalijeme tmavou čokoládou.
Náročnost:
3/10
Sladké Vánoce pro lenivé
Ingredience:
cukr
Postup:
Do mističky nasypeme cukr. Ozdobíme lžičkou.
Náročnost:
0/10
Donatello
Ingredience:
vlašské ořechy
čokoláda
cukr
Postup:
Ořech ponoříme do čokolády. Vyndáme, necháme trochu zatuhnout a obalíme v cukru.
Náročnost:
3/10
Ježíšek v lihu
Ingredience:
košíčky
čokoláda
tvrdý alkohol (čím tvrdší, tím lepší)
gumoví medvídci
šlehačka
Postup
Košíček si zevnitř vymažeme čokoládou a necháme ztuhnout. Poté dovnitř vložíme gumového medvídka a po okraj zalijeme připraveným destilátem. Uzavřeme šlehačkou a můžeme podávat.
Náročnost:
4/10
Čokoládové tabulky
Ingredience:
bebe
čokoláda
pečící papír
Postup:
Bebe ponoříme do rozteklé čokolády. Necháme chvilku nasáknout, poté tabulku vyndáme a položíme ztuhnout do chladu na pečící papír.
Náročnost:
1/10
A na závěr (spíš velikonoční) recept:
Ježíšek
Ingredience:
čokoláda
gumoví medvídci
párátka
Postup:
Necháme roztéct čokoládu a uhněteme z ní kuličky (nebo použijeme již hotové z našeho prvního receptu). Zatímco nám kuličky tuhnou, vezmeme párátko a propíchneme medvídka od rozkroku až kousek nad hlavu. Poté ho druhým párátkém kousek pod úrovní ramen znovu propíchneme. Následně vezmeme ztuhlou kuličku rozpůlíme a plochou stranou položíme na stůl. Uchopíme medvídka za párátko a do kuličky ho zapíchneme.
Náročnost:
6/10