23. 12. 2008

"Upečte" si originální cukroví

Vánoce, svátky klidu, pohody, Popelky a cukroví. Nicméně ne každý z nás má čas a chuť ho péci. A právě pro ty z vás jsme připravili několik jednoduchých receptů, abyste si užili Vánoce se vším všudy a nestálo vás to moc námahy.

 

 

Čokoládové koule

Ingredience:
čokoláda
alobal

Postup:

Tabulku čokolády položíme na topení a necháme roztéct. Polorozteklou čokoládu rozdělíme na cca 15 kousků.
Každý kousek zvlášť vložíme do alobalu a uhněteme do kulovitého tvaru, který poté z alobalu vyndáme a obalíme v práškovém cukru.

Hotové koule uložíme na chladné místo.

Náročnost:

1/10

Oříškové koule


Ingredience:
oříšková čokoláda
alobal

Postup:

Viz čokoládové koule

Náročnost:
1/10

Han Solo


Ingredience:
čokoláda
gumoví medvídci
pečící papír

Postup:


Gumové medvídky vyskládáme na pečící papír. Tabulku čokolády necháme roztéct a poté každého Hana (medvídka) zalijeme karbonitem (čokoládou) a necháme ztuhnout.

Náročnost:

3/10

Zázrak zrození


Ingredience:

košíčky
čokoláda
gumoví medvídci
šlehačka

Postup:


Zhruba do třetiny košíčku vlijeme rozteklou čokoládu a necháme ztuhnout. Poté do ní vložíme "Ježíška" (medvídka) a přikryjeme ho šlehačkou.

Náročnost:

4/10

Čokoládové překvapení

Ingredience:
čokoláda
košíček
lego figurka

Postup:

Košíček zalijeme zhruba do půlky rozteklou čokoládou, do které zapíchneme oblíbenou lego figurku mladšího sourozence a dolijeme čokládou.

Podáváme na míse nenápadně s ostatním cukrovím.

Náročnost:
1/10

12 apoštolů

Ingredience:
gumoví medvídci
talířek

Postup:


Z balení opatrně vyndáme 12 medvídků, které položíme na talířek.

Možný i složitější postup, kdy medvídky před vysypáním na talířek můžeme obléct (čti namočit) do bílé čokolády.

Náročnost:
1/10 (vylepšená verze 2/10)

Hrobeček

Ingredience:
čokoláda
košíčky
gumoví medvídci

Postup:

Čokoládu rozlámeme na malé kousíčky. Do košíčku uložíme medvídka, kterého zasypeme kousky čokolády a necháme lehce roztéct.

Náročnost:

2/10

Masový hrobeček

Ingredience:

čokoláda - bílá i tmavá
gumoví medvídci
mísa

Postup:


Do mísy vysypeme gumové medvídky, poté je zasypeme vápnem polijeme bílou čokoládou, kterou necháme ztuhnout. Nakonec zalijeme tmavou čokoládou.

Náročnost:

3/10

Sladké Vánoce pro lenivé


Ingredience:

cukr

Postup:

Do mističky nasypeme cukr. Ozdobíme lžičkou.

Náročnost:

0/10

Donatello


Ingredience:
vlašské ořechy
čokoláda
cukr

Postup:


Ořech ponoříme do čokolády. Vyndáme, necháme trochu zatuhnout a obalíme v cukru.

Náročnost:

3/10

Ježíšek v lihu

Ingredience:

košíčky
čokoláda
tvrdý alkohol (čím tvrdší, tím lepší)
gumoví medvídci
šlehačka

Postup

Košíček si zevnitř vymažeme čokoládou a necháme ztuhnout. Poté dovnitř vložíme gumového medvídka a po okraj zalijeme připraveným destilátem. Uzavřeme šlehačkou a můžeme podávat.

Náročnost:

4/10

Čokoládové tabulky


Ingredience:
bebe
čokoláda
pečící papír

Postup:

Bebe ponoříme do rozteklé čokolády. Necháme chvilku nasáknout, poté tabulku vyndáme a položíme ztuhnout do chladu na pečící papír.

Náročnost:
1/10


A na závěr (spíš velikonoční) recept:

Ježíšek


Ingredience:

čokoláda
gumoví medvídci
párátka

Postup:

Necháme roztéct čokoládu a uhněteme z ní kuličky (nebo použijeme již hotové z našeho prvního receptu). Zatímco nám kuličky tuhnou, vezmeme párátko a propíchneme medvídka od rozkroku až kousek nad hlavu. Poté ho druhým párátkém kousek pod úrovní ramen znovu propíchneme. Následně vezmeme ztuhlou kuličku rozpůlíme a plochou stranou položíme na stůl. Uchopíme medvídka za párátko a do kuličky ho zapíchneme.

Náročnost:

6/10